Wat is roest en hoe kun je roest voorkomen?

Roest op kabelWat is roest, en hoe verwijder je het? Dat is de vraag die vaak gesteld wordt. Waarom vragen we ons eigenlijk niet af hoe we roest kunnen voorkomen en welke factoren een rol spelen bij roestvorming? Roest valt namelijk makkelijker te voorkomen dan je denkt.

Wat is roest?

Roest is simpelweg een reactie tussen verschillende factoren. Roest herken je aan het roodbruine laagje op ijzer. Wanneer ijzer in aanraking komt met water én zuurstof oxideert het. Hierdoor vormt de roest zich. Roest kan niet ontstaan door alleen aanraking met water of zuurstof.

Corrosie wordt vaak ook roest genoemd, maar toch is er een minimaal verschil tussen beide. Corrosie is de aantasting van diverse metalen door oxidatie. Als we het over roest hebben, hebben we het over de corrosie van ijzer.

De reactie die plaatsvindt komt doordat metaal/ijzer graag weer terugkeert naar zijn natuurlijke staat (ijzeroxide). IJzer zelf zit in erts. De ‘heimwee’ die metaal krijgt naar zijn oorspronkelijke staat wordt geactiveerd wanneer het metaal blootgesteld wordt aan zuurstof en water. Deze reactie heet ‘oxidatiereactie’. Tja, oost west, thuis best. Toch? Of toch niet?

Is roest gevaarlijk?

Roest is vervelend, maar niet altijd gevaarlijk. Neem bijvoorbeeld metalen tuindecoratie. Dit wil je graag mooi houden, maar op het moment dat het doorroest is het niet levensbedreigend. In dit geval zou je kunnen stellen dat roest niet gevaarlijk is.

Dit is anders met voertuigen, bruggen en dergelijke. Op het moment dat essentiële (dragende) metalen doorroesten kan dit een levensbedreigende situatie vormen. Ik hoef geen situatie te schetsen wat er gebeurt als de draagbalk van een brug, auto o.i.d. doorroest. De gevolgen hiervan wil je liever voorkomen.

Roest kan dus erg gevaarlijk zijn en daarom is het belangrijk dat je roest gelijk verwijdert op het moment dat je een kleine beschadiging hebt ontdekt op (de lak van) het metaalstuk. Deze beschadiging betekent niet gelijk dat uw voertuig/metaalstuk verloren is. Als je er op tijd bij bent, valt roest zeer goed te behandelen. Het is dan wel zeer belangrijk dat het intacte metaal preventief behandeld wordt tegen nieuwe roestvorming.

Roest verwijderen

Er zijn vele manieren om roest te verwijderen. Zoek op het internet en je vindt tientallen, misschien wel honderden, manieren en trucs waarmee je de roest kunt verwijderen. Zo kun je roest verwijderen met bijvoorbeeld azijn, cola en chemische oplosmiddelen.

Bovenstaande werkt allemaal, maar is het niet belangrijker om ons af te vragen hoe we onze metalen kunnen beschermen tegen roest?

Iedereen zoekt naar oplossingen om roest te verwijderen, maar niemand vraagt zich af hoe we roest kunnen voorkomen. Terwijl dit vele malen makkelijker is dan verroestte oppervlakken te herstellen.

Verroestte oppervlakken herstellen kost veel tijd en kan veel geld kosten.

Vaak wordt er schuurpapier of een staalborstel gebruikt om de roest te verwijderen op vlakke ondergronden. Dit kan een effectieve manier zijn, maar deze manier is ook zeer tijdrovend en niet het leukste klusje wat je kan bedenken.

Het metaal laten stralen is ook een mogelijkheid. Dit is geen goedkope optie en wordt vaak alleen gebruikt bij grote oppervlakken. Het nadeel van stralen is dat het alleen op de oppervlakkige plekken komt en niet in alle hoeken en gaten.

Metaal beschermen tegen roest

Voorkomen is beter dan genezen, maar wat is nu de juiste manier om roest te voorkomen?

Eerder in dit artikel heb ik uitgelegd hoe roest ontstaat. Roest is een reactie die ontstaat als metaal in aanraking komt met zuurstof én water.

Als we 1 factor weghalen zou dit voldoende moeten zijn om te voorkomen dat metaal gaat roesten. Nog beter is om 2 factoren weg te halen, en dan heb ik het natuurlijk niet over het metaal zelf.

Dit kan je doen door het metaal te bedekken met een bepaalde coating. Oude auto’s zijn van metaal gemaakt, maar roesten niet doordat het metaal beschermd is door de lak. Maar laat de lak los, dan is het oppassen geblazen.

Een andere zeer effectieve manier is om je metaal te beschermen met Fluid Film. Dit is een roestpreventiemiddel gebaseerd op wolvet. Coatings zoals (auto)lak pas je niet zo makkelijk toe in holle ruimten van een voertuig of de binnenkant van een schip. Fluid Film pas je simpel toe op deze onbereikbare plekken door middel van onder andere een holleruimteslang en door zijn kruipende eigenschap blijft het ook werken. Ben je een hoekje vergeten? Geen probleem, Fluid Film kruipt daar zelf naartoe.

Wolvet, ook wel lanoline genoemd, komt, zoals je waarschijnlijk wel kun verwachten, van (schapen)wol. Het vet in de wol heeft als functie de schapen te beschermen tegen vocht en kou. Hierdoor is het dus niet zielig om een schaap met een dikke vacht (‘s nachts) in de kou buiten te laten staan. De schapen zullen het niet koud krijgen doordat de koude lucht geen doorgang krijgt en ook regenwater en/of sneeuw valt van de vacht af.

Doordat wolvet van nature deze zuurstof- en waterafstotende werking heeft, is dit product precies wat we zoeken als het gaat om de bescherming van onze metalen.

Fluid Film

De Fluid Film productlijn is gebaseerd op wolvet en is door deze eigenschappen het beste roestpreventiemiddel wat je kan bedenken.

Wanneer je Fluid Film aanbrengt op metaal vormt dit gelijk een water- en luchtdichte laag waardoor roest geen kans meer krijgt. Heb je al roest? Dat is jammer natuurlijk, maar met Fluid Film verwijder je bestaande roest ook zeer makkelijk. Je sprayt het metaal in, laat het een poosje intrekken en vervolgens veeg je de roest er gemakkelijk af.

Doordat de Fluid Film productlijn zeer divers is, is er voor elke toepassing een product beschikbaar.
Van een vloeibare variant tot een gelsubstantie. Het mooie van Fluid Film is dat het blijft kruipen en niet oplosbaar is.

In de scheepvaart heeft Fluid Film zijn werking al decennialang bewezen. Hier wordt het bijvoorbeeld toegepast in de ballasttanks waar vaak een laagje zout zeewater in ligt. Door de toepassing van Fluid Film krijgt roest geen enkele kans in deze ballasttanks.

Fluid Film is onder andere te verkrijgen in een spuitbus vergelijkbaar met WD40. Het grote verschil tussen beide producten is de roestwerende eigenschap van Fluid Film. Daarnaast werkt Fluid Film AS-R ook zeer goed als blijvend effectief smeermiddel. WD40 is na een half uurtje vaak al uitgedroogd en zijn werking verloren. Een Fluid Film AS-R busje aanschaffen loont zeker de moeite en een ieder zal hier plezier van hebben omdat het overal voor gebruikt kan worden.

Benieuwd naar ons assortiment en de eigenschappen van de producten die daarbij horen? Kijk dan snel op onze Fluid Film website vol met informatie over dit geweldige product! Gelijk bestellen kan in onze webshop.

8 gedachten over“Wat is roest en hoe kun je roest voorkomen?

 • john 8 juli 2018 bij19:59

  dus net zo iets als mike saunders vet, zijn er filmpjes van zo als bij mike saunders vet , ik heb van jullie product nog nooit gehoord ? hoe komt dit ? gr john ( ps sponseren jullie ook ? )

  Beantwoorden
  1. Dries Bakkenes 30 juli 2018 bij16:57

   Hoi John,

   We zijn druk bezig met het onder de aandacht brengen van Fluid Film. Als je op youtube kijkt kun je wel het eea vinden door particulieren.
   Ben je naar een speciaal product op zoek?

   Groeten Sanne

   Beantwoorden
 • Linda Schouten 3 april 2020 bij22:13

  Hallo,

  Zitten er siliconen in fluid film? Het is voor een gietijzeren ovendeur. En is het eventueel in de toekomst te verwijderen voor overschilderen?

  Beantwoorden
 • Fluid Film Nederland 7 april 2020 bij16:23

  Hoi Linda,

  Er zitten geen siliconen in Fluid Film. Fluid Film blijft vet en is daarom niet over te schilderen.

  Groetjes!

  Beantwoorden
 • Eitze Stuiver 2 mei 2020 bij01:36

  Hallo,

  Ik ben bezig met tafels van hout en zwart staal. Dit wil ik zo goed mogelijk behandelen anders komen mijn klanten terug met een roestende tafel. Deze tafel zijn ook voor buiten. Laat het niet af? Het is tenslotte vet

  Groeten Eitze

  Beantwoorden
 • Fluid Film Nederland 5 mei 2020 bij14:05

  Hoi Eitze,

  Fluid Film is en blijft vet. Het beste kunt u de Fluid Film afwerken met Perma Film.
  Perma Film is te verkrijgen in transparant, zwart en aluminiumkleur.

  Succes!

  Groetjes!

  Beantwoorden
 • Birte 2 augustus 2022 bij18:03

  Ik wil mijn oude gereedschapskist, die hier en daar roestig is, na schoonmaken beschermen, maar mijn edelsmidsgereedschap mag niet vet worden. Is Fluid film een optie?

  Beantwoorden
 • Fluid Film Nederland 3 augustus 2022 bij12:27

  Hoi Birte,

  Fluid Film geeft zeker een goede bescherming, maar is en blijft wel vet. Je zou ervoor kunnen kiezen om een klein laagje Fluid Film aan te brengen en daarna de Perma Film. Perma Film droogt wel. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit eerst te testen op een ander oppervlak, dan weet je of het resultaat naar wens is.

  Mochten er ngo vragen zijn, dan hoor ik het graag.

  Succes en groetjes!
  Sanne

  Beantwoorden
 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  *
  *

  20 − 9 =

TERUG NAAR BOVEN